Arden Parks
Turnhout omgeving

Turnhout

Around park: 4km

Bezoek Turnhout

Stadswandelingen

Een Turnhoutse stadswandeling voert je langs het cultureel patrimonium van de hoofdstad van de Antwerpse Kempen. Aan u de keuze tussen twee thema's: de wandeling rond de speelkaart en de wandeling rond het kasteel. Beide wandelingen met vertrek en aankomst op de Grote Markt zijn combineerbaar.

Natuurwandelingen

Vier bewegwijzerde natuurwandelingen en zes wandelingen in reservaten en domeinen vestigen de aandacht steeds weer op een ander detail van de Turnhoutse natuur. Eén van de mooiste en trouwens ook langste wandelingen is de vennenwandeling, die je door het prachtige Turnhoutse vennengebied leidt.

Fietsknooppuntennetwerk

Het unieke fietsknooppuntennetwerk laat je toe je fietstocht op maat en interesse samen te stellen. Het aantal kilometer, door bos of door weide, het aantal attracties of cafés... je bepaalt het allemaal zelf. Je noteert enkel de knooppunten die je wil passeren en je kunt vertrekken.

Thematische fietsroutes

Het fietsknooppuntennetwerk rond Turnhout wordt aangevuld met een tiental thematische, lusvormige fietsroutes. De Landlopersroute is daar een mooi voorbeeld van. Deze 55 km lange fietsroute leid je via buurgemeente Merksplas naar het pittoreske centrum van aardbeienstad Hoogstraten. Via de landloperskolonie van Wortel en het Graafsbos fiets je via een even mooi traject weer terug. Verschillende verkortingen zijn mogelijk.

Kasteel

In het kasteel van de Hertogen van Brabant is nu het gerechtshof gehuisvest. Dit mooie gebouw ligt vlak bij het provinciale culturele centrum ‘De Warande’ waar iedere cultuurliefhebber zijn gading vindt

Musea

Turnhout telt heel wat musea zoals:

  • Het Nationaal Museum van de Speelkaart (volledig vernieuwd)
  • Het Taxandria Museum (geschiedenis en oudheidkunde)
  • Het Begijnhofmuseum (het Begijnhof van Turnhout is geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO)
  • Het Natuurpuntmuseum (fauna en flora van de Kempen)

Bezienswaardigheden

Behalve musea moet je zeker de volgende bezienswaardigheden inplannen in je bezoek aan Turnhout:

  • Het kasteel van de Hertogen van Brabant (12de eeuw)
  • Het Begijnhof (geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO)
  • Het Cultureel Centrum de Warande
  • De stoomtreintjes in het stadspark

Uit en winkelen

Turnhout is een rustige bruisende stad met leuke evenementen zoals het Terrastheater, beiaardconcerten. De Warande biedt een breed gamma cultuur aan: toneel, muziek, tentoonstellingen, workshops. Voor ieder wat wils. Bioscoopcomplex Utopolis is een troef bij slecht weer. 

De talrijke terrasjes op de Grote Markt illustreren het Bourgondische karakter van de stad. Speciaalzaken vervaardigen nog op ambachtelijke wijze allerlei lekkernijen waaronder het Turnhouts troefke, een roomboterkoekje in de vorm van een speelkaart.

In de onmiddellijke omgeving liggen de winkelwandelstraten met de bekende modeketens en stijlvolle boetieks.

 
 

View similar features